Skrivet av: DagensECO | 4 september, 2012

Kantarellen – skogens guld

I söndags var det svampens dag. Det har aldrig varit så populärt att plocka svamp som nu, t o m City Slickers som är mest hemtama med cafébesök och promenader i shoppingstråket beger sig ut i naturen för att finna lyckan i skogen. Det hela är mycket enklare nu när man t o m kan ladda hem en svampguide, som en app till mobilen. Det blir så mycket lättare att kunna avgöra om det är en ätlig svamp. Svampguiden hjälper även till att ge råd i vilka områden det finns rikligt med svamp. Det har dock inte alltid varit så poppis med svamp i Sverige, vår svampkultur är en väldigit ny företeelse i jämförelse med resten av världen.

De tidiga svampforskarna gjorde en uppoffrande insats genom att testa svamparnas giftighet på sig själva. Man åt helt enkelt svampen och noterade sedan hur man mådde! Resultatet av experimenterandet kunde dock ge förödande resultat för utövarna, som i värsta fall dog.” Läs gärna mer om svampens historia.

Gör som jag och bege dig ut i skogen för att leta svamp. Tycker du att det verkar knepigt på egen hand så anordnas svamputflykter, Naturskyddsföreningen har t ex en 22 september. Kolla in de här läckra svamprecepten :)! Räcker inte tiden till? Varför inte botanisera bland hyllorna i närbutiken, nu finns fin, svamp att köpa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: